DE BEELDENTUIN ZWAMMERDAM

De BeeldenTuin is erg trots de kunstwerken van Joop van Egmond te mogen exposeren. Deze tentoonstelling geeft een prachtig overzicht van zijn werk en tegelijk kan men verschillende stromingen terugzien. Stromingen die opgang deden tussen 1960 en 2000. De Opening van al dit moois vindt plaats op zondag 3 mei om 15.00 uur.
U BENT VAN HARTE WELKOM !!!


Een kijk op MOND


Expositie Joop van Egmond (MOND)
De BeeldenTuin, Zwammerdam

Bij De BeeldenTuin in Zwammerdam zijn van 3 mei tot 28 juni 2020 karakteristieke kunstwerken te zien van de veelzijdige Rijnsburger Joop van Egmond (MOND, 1943-2018). De verkoopexpositie Een kijk op MOND omvat kleurrijke schilderijen en spanningsvolle beelden die een ongekend vakmanschap tonen.

Van Egmond viel al op jonge leeftijd op vanwege zijn tekentalent. Hij volgde privélessen in Wassenaar en Leiden en maakte zich gaandeweg diverse technieken eigen, zoals aquarelleren, olieverven, tekenen, beeldhouwen, etsen en houtsnijden. Met veel doorzettingsvermogen verdiende hij zijn plaats als kunstenaar in de regio.

Buiten zijn Rijnsburgse atelier vond Van Egmond voornamelijk inspiratie in het landschap van de Duin-en Bollenstreek, het Groene Hart en Noord-Nederland. Regelmatig maakte hij daar lange fietstochten. Het polderlandschap rond Zwammerdam en de Meije kende hij als zijn broekzak, maar ook het Rivierengebied met de Lek en de Merwede inspireerde hem enorm.

Uit zijn schilderwerk blijkt de invloed van het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg en de Friese landschapschilder Gerrit Benner. Toch wist Van Egmond wel degelijk een eigen stijl te ontwikkelen. Een stijl die krachtig en expressief valt te noemen en daarmee de persoonlijkheid van de kunstenaar treffend weergeeft. In zijn geboorteplaats was Van Egmond dan ook een sociaal bewogen man.

Op latere leeftijd begon Van Egmond met beeldhouwen en nam hij het pseudoniem MOND aan. Zijn monumentale beelden in roestvast staal, brons of kunststof bestaan uit gestileerde vormen en getuigen van een bedrieglijke eenvoud. Enkele van de beelden zijn groot uitgevoerd en sieren rotondes in de regio. Geheel in lijn met zijn opvatting dat kunst geen repetitie is, zijn veel van de beeldhouwwerken unica.

Naast een kijk op MOND als schilder en beeldhouwer is tijdens de kunstroutes van Nieuwkoop en Bodegraven een ander facet van Van Egmond te zien. In het weekend van de Bodegraafse kunstroute (16/17 mei) staat China als inspiratiebron van MOND centraal en gedurende de Nieuwkoopse kunstroute (30/31 mei en 1juni, Pinksteren) worden tekeningen van polder- en rivierlandschappen geëxposeerd.

De opening van de expositie vindt plaats op zondag 3 mei om 15.00 uur en wordt verricht door zoon Alex van Egmond. De expositie loopt tot en met zondag 28 juni 2020 en is iedere zaterdag en zondag van 14:00 - 17:00 uur of na telefonische afspraak ( 06 11437988 ) vrij te bezichtigen bij De BeeldenTuin, Lindenhovestraat 2 te Zwammerdam.


schilderij Joop van Egmond